Grundviden til bolsjeproduktion

#v1008

100 gr. (1 dcl.) vand 450 gr. (5 1/3 dcl.) alm. sukker 125 gr. (2 dcl.) druesukker Kilde: Urtegården

Vælg produkter til idéen

{{ optionsGroup.label }}

{{ getVariantsButtonText(option) }}
   
 
 
   
 
 
   
 
 
   
 
 
   
 
 
Total pris
{{ getFormattedBundlePrice() }}

{{ getRewardMessage() }}

Guide step %d
1 - Redskaber til bolsjekogning   En rustfri stålkasserolle med låg (ikke aluminium). Bageplader, en lille si, sakse, decilitermål, bolsjetermometer (til mindst 180 grader) evt. en vægt, 2 plastskrabere. Teflonvæv til at ælte på (så hænger massen aldrig i, og risikoen for at brænde sig nedsættes). Madolie (neutral smag, f. eks. mandelolie). Naturlige smags- og farvestoffer. Evt. 2 ml. målesprøjte til hurtig opmåling af smag. OBS: Keramiske kogeplader kan tage skade af varm sukkermasse.
2 - Forberedelser   Ryd køkkenet, så arbejdspladsen blir overskuelig. Placer kogeplade og æltested, så børn ikke kan komme til at vælte noget eller sætte hænderne i bolsjemassen. Hav en skål med koldt vand klar til hurtig 1. hjælp. Plader, teflonvæv, sakse og skrabere smøres ind i madolie og holdes smurte under hele processen. Læg teflonvævet på en helt ren bageplade med et håndklæde under pladen, så bordet ikke tager skade af varmen. Ved også at smøre teflonvævet med olie på bagsiden, gøres det mere „skridsikkert“.
3 - Detaljeret fremgangsmåde   Mål først vand, sukker og druesukker af i hver sin skål. Kom vand, så sukker og så druesukker i gryden uden at få sukker på grydens kanter. Sæt straks gryden på varmen og kog massen ved fuld varme MED låg og UDEN omrøring. Efter kort tid kan du høre massen boble og se, at der kommer vanddamp ud under låget. Når dampen aftager efter et minutstid, koges videre UDEN låg, UDEN omrøring og MED termometer i gryden. Hold øje med temperaturen, det går langsomt i starten og hurtigt til sidst - og temperaturen er meget vigtig. Når temperaturen målt midt i gryden er 162°C (ikke under 160°C, ikke over 165°C), tages gryden af.
4 - Efter kogning   Hæld massen ud på teflonvævet. Efter ca. 1 minut har massen dannet „hinde“ i kanterne og du kan nu blande farvestoffer (vent dog lidt med den røde farve) samt evt. citronsyre eller lakrids i. Alt pulver (lakrids, titandioxid) sis i for at undgå klumper. Fold med skraberne kanterne ind mod midten, så massen bliver blandet godt. Til sidst kommes smagsstofferne hurtigt i midt på massen, der straks foldes sammen, så de ikke fordamper. (Mål dem op i en 2 ml. sprøjte i forvejen, så går det hurtigere). Så snart du kan røre ved massen med fingrene, går du fra at ælte med skraberne over til håndæltning. Brug „lette“ bevægelser, så hænderne kun er i berøring med massen i kort tid. (Hvis I er flere om kogningen kan næste portion sættes over nu. Det er ikke nødvendigt at rengøre gryden. Bland ingredienserne og start kogningen som beskrevet i vejledningen). Når massen er færdigblandet og afkølet nok til at røre ved, kan der laves slikpinde eller klippes bolsjer: Slikpinde: En klump masse formes omkring pinden. Trekantede bolsjer: Klip en lille klump bolsjemasse af og rul den ud til en tynd pølse. Klip et bolsje af, drej pølsen 1/4 omgang og klip et nyt bolsje af. OBS: Man kan kun klippe, ikke trække bolsjer af. Runde bolsjer: Rul en tynd pølse af lidt bolsjemasse, lad den blive kold, og knæk bolsjerne af, f.eks. i en gammeldags brødmaskine. Gør det på en måde, så der ikke flyver små stumper bolsjer rundt i hele køkkenet. Husk: De varme bolsjer må ikke røre ved hinanden, når de klippes af, ellers klistrer de sammen til en klump. Tiden, hvor massen er formbar er ikke så lang, begynd derfor at klippe eller forme så snart det er muligt at holde på massen. Lad den store klump, der ikke er i brug, blive liggende på den varme plade og klip kun en lille del fra ad gangen. Når bolsjerne eller slikpindene er afkølet kommes de straks i en lufttæt dåse eller pose, så de ikke suger fugt. Trukket bolsjemasse: Man kan „trække“ bolsjemassen ved så hurtigt som muligt at trække en tyk pølse, folde den sammen og trække igen flere gange. Derved æltes der luft i massen, som bliver uigennemsigtig, luftig og perlemorsfarvet /pastelfarvet. (Brug evt. mere farve, da den også bliver lysere.) Bolsjekunst: Tag en klump varm bolsjemasse og form den til elefanter, mus, katte, roser, snemænd o.s.v. Varmeovn eller brødrister kan forlænge „formetiden“.
5 - Rengøring   Gryden gøres efter brug ren ved at stille den i blød i lunkent vand. Efter kort tid er sukkermassen opløst (også hvis den skulle være brændt på) og kan nemt skylles af.
6 - Tips og fejlfindinding   Kogning i aluminiumsgryde kan gøre at massen krystalliserer og bliver porøs. Der må ikke komme hverken vand eller sukkerkrystaller i den færdigkogte masse, så kan den også krystallisere. Lavere temperaturer end 157°C giver bløde, klistrede bolsjer. Højere temperaturer end 165°C kan give brun, branket bolsjemasse. (Smagen kan ofte camoufleres med lakrids/salmiak). Forholdet mellem druesukker og sukker må ikke ændres, så bliver bolsjerne for bløde eller for skøre. Bolsjemassen æltes bedst på en lun plade (ikke for varm, ikke for kold). Bolsjemasse med pulver i (lakrids, titandioxyd) samt med peanuts blir hurtigere stiv, start derfor ikke med disse opskrifter, men vent til pladen er blevet lun.
Allerede tilmeldt? Download skabelonen
Gå også på opdagelse i:
Tilbage
Jeg handler som
Fortsæt som gæst
Dine fordele ved login

✔ Din personlige ønskeliste

✔ Se din ordrehistorik

✔ Nem check out
Dine fordele ved login

✔️ Dine særlige priser

✔️ Særlige B2B-produkter

✔️ B2B-marketing univers
Dine fordele ved login

✔ Indhold specielt til dig

✔ Dine særlige priser
Copyright © 2021-nu Creativ Company A/S. Alle rettigheder forbeholdes.