Gækkebreve

Gækkebreve

At lave gækkebreve er en gammel dansk tradition, der især er populær blandt børn i dag. Her får du inspiration til dine gækkebreve med skabeloner, så du kan klippe gækkebreve med flotte mønstre, drillende vers og en lille vintergæk.
1 ) Find materialer
2) Alle idéer


1. 

Find materialer


2. 

Alle idéer

/40 /80 /120
/40 /80 /120

Gækkebreve – en dansk påsketradition, der spreder glæde

Elsker du at lave sjov og drille venner og familie lidt, så er den danske påsketradition med at klippe og sende et gækkebrev helt sikkert noget for dig eller dine børn. Måske I endda er så heldige at vinde et påskeæg. Hos CChobby har vi masser af idéer og skabeloner til flotte gækkebreve, som du selv kan klippe. Vi har selvfølgelig også materialerne, du skal brug til at klippe et gækkebrev. Men hvor kommer traditionen med gækkebreve fra, og hvordan er reglerne nu lige omkring den sjove påskeaktivitet?

Hvad er et gækkebrev, og hvor stammer det fra?

Et gækkebrev er et flot udklippet papirark, der tidligt om foråret inden/op til påske sendes til venner eller familie i en kuvert - gerne sammen med en vintergæk. På gækkebrevet står skrevet et eller flere vers/rim, som til sidst er underskrevet med lige så mange prikker, som der er bogstaver i afsenderens navn. Modtageren skal nu forsøge at gætte afsenderen, og hvis modtageren ikke kan gætte afsenderen, skal vedkommende give afsenderen en gave, fx et påskeæg.

Gækkebreve er en særlig dansk påsketradition, som stammer helt tilbage fra 1800-tallet. Dengang brugte unge mennesker gækkebreve til at sende hinanden kærestebreve og kærlighedserklæringer – det var altså ikke, som vi kender det i dag, en tradition for børn. Navnet gækkebrev stammer både fra vintergækken, som man ofte vedlægger brevet, men også fra verbet ”at gække/at drive gæk med”, som betyder ”at vildlede”, ”at lave sjov med” eller ”at holde for nar”.

Skabelon til gækkebrev

Hvordan laver man et gækkebrev? Mangler du inspiration og idéer til, hvordan du eller børnene klipper et flot gækkebrev, så er du havnet det helt rigtige sted. Her på siden finder du nemlig flere idéer til flotte gækkebreve og ikke mindst skabeloner til gækkebreve. Med disse skabeloner kan du og børnene let klippe de flotteste gækkebreve med detaljerede mønstre. Vores skabeloner til gækkebreve er nemlig lige til at printe ud og klippe efter. Og er du i tvivl, så følg vores trin-for-trin-vejledning, som du finder under hver enkel idé. Vi har bl.a. skabeloner til gækkebrev med påskekylling og påskelilje og til gækkebrev med påskeharer og blomster. Du kan selvfølgelig også selv klippe dine egne mønstre i gækkebrevet. Det er helt op til dig.

Klip et gækkebrev – det skal du bruge

Hos CChobby finder du naturligvis alle de materialer, du skal bruge for at lave et gækkebrev, og vi har masser at vælge imellem – både ift. farver, størrelse osv. Det kræver dog ikke særlig mange materialer at klippe et gækkebrev. Det eneste det kræver, er faktisk blot noget karton og papir samt en god saks og evt. limstifter, hvis du vil lime gækkebrevet på et stykke papir/karton. Skal du klippe gækkebrevet efter en skabelon, anbefaler vi også papirclips til at sætte skabelonen fast med. Derudover skal du selvfølgelig bruge skriveredskaber til at skrive dine vers/rim med. Alt efter hvad du er til, og om det skal være med eller uden farve, kan det fx være vores kuglepenne, farveblyanter, tuscher eller måske endda et flot kalligrafi sæt, som du kan lave en smuk, dekorativ håndskrift med, der vil lede tankerne hen på gækkebreve fra gamle dage.

Med vores materialer, idéer og skabeloner kan du og børnene altså let klippe jeres egne flotte gækkebreve. Rigtig god fornøjelse med gækkebrevet, og held og lykke med at vinde påskeægget!